10 redenen waarom Tessa een eigen pony heeft

10 redenen waarom Tessa een eigen pony heeft

In mijn vorige blog schreef ik wat een pony per maand ons kost. Ook schreef ik dat ik het elke euro elke maand weer waard vond. Deze week waarom dat zo is, want laten we eerlijk zijn tussen de € 500,- en € 750 per maand uitgeven aan je kind zijn of haar sport waarom zou je dan doen?

10 redenen waarom je kind een pony nodig heeft

 


1 Ze wordt er echt gelukkiger van

Het geldt alleen voor de echte paardenmeisjes, Tessa loopt nog liever naast haar eigen pony en rijdt geen paard, dan dat ze geen eigen pony heeft. Ze heeft het op een vreselijke manier moeten ervaren, maar ze bleef vol toewijding en liefde voor Sterre zorgen. Haar eerste pony die we helaas hebben moeten in laten slapen. Tessa geniet zichtbaar elke dag dat ze bij haar pony is, eerst was het Sterre en nu Bella. Het geluk dat ze uitstraalt als ze bezig is met Bella is alleen al elke euro dat het per maand kost waard.

 

2 Ze wordt er geduldiger van

De eerste weken met een eigen pony zijn moeilijker dan het lijkt. Tessa was gewend aan manege pony’s en die begrijpen wel wat je ongeveer wilt. Doe je iets niet goed, geeft niks, je zal wel bedoelen dat ik aan moet draven. Bij een privé pony is dat niet zo. Die heeft langere tijd een 1 ruiter gehad en die communiceerde met de pony op haar manier. Tessa heeft zowel met Sterre als met Bella er een week of 6 over gedaan voordat ze elkaar snapte. Daarna gaan ze samen de leerschool in die paardrijden heet en die is niet eenvoudig.

 

3 ze komt veel meer buiten

Ons huis is tegenwoordig zo fijn en je kunt er zoveel doen, dat buitenpelen niet echt meer het moment van de dag is waar je als kind echt naar uitkijkt. Lekker YouTube kijken op je tablet is natuurlijk gewoon reuze fijn!
Tes komt elke dag een paar uur buiten. In het weekend regelmatig de hele dag.

 

4 ze speelt meer met andere kinderen

Op de manege is er elke dag wel een groep kinderen om mee te spelen. Hier in de wijk zijn kinderen vaak weg (Tessa ook) naar een sport, bij een ander kind aan het spelen, moeten mee op visite of zijn mee boodschappen doen. Op de manege is dat niet zo. Daar wordt iedere dag gewoon gespeeld. Dit kan betekenen dat ze verstoppertje doen, paardje spelen, over hindernissen heen aan springen zijn of gewoon met je pony op stap.

 

5 het is een veilige omgeving

Ik kan niet spreken voor andere maneges, maar bij ons op de manege is het een veilige omgeving. Er wordt door iedereen wel opgelet en terecht gewezen. Vreemde op het terrein vallen op. Tes kan dus in alle rust haar gang gaan.

 

6 Papa vindt het fijn dat er bijna geen jongens zijn

Hoewel Tessa nog niet de leeftijd er voor heeft, is haar papa heel erg blij dat ze een pony heeft. Hij zegt altijd dat als ze naar jongens gaat kijken hij er een pony bijkoopt en als de jongens naar haar gaan kijken, hij de eigenaar vraagt er stallen bij te bouwen.

 

7 Tes luistert beter

Aan een pony zitten natuurlijk verantwoordelijkheden, dat lees je op elk blog en daar staan ook die voordelen op. Neemt niet weg dat Tessa beter luistert naar ons, doordat ze een pony heeft. Dingen als je kamer opruimen, moeten nou een eenmaal ook gebeuren en als dat niet af is kun je ook nog niet naar de manege. Dat geldt natuurlijk ook voor andere zaken die school en in een gezin leven met zich meebrengt.

 

8 ze eet gezonder en slaapt beter

Als je wilt paardrijden dan moet je goed voor jezelf zorgen. Een pony van rond de 350 kilo heeft een gezonde eigenaar nodig. Dat betekend groenten eten en op tijd naar bed. Voordat ze haar eerste pony kreeg hebben we het daar uitgebreid over gehad. Je kunt niet leven op snoep, dan wordt je zwak en dan heb je een probleem.

 

9 Tes kan beter in een groep meedraaien

Op stal zijn dagelijks ongeveer dezelfde mensen, wekelijks zeker. Dat betekend dat Tes geleerd heeft en nog leert dat je niet altijd kunt doen wat je zelf wilt en ook dat ze soms even tot 10 moet tellen. Ze is van nature redelijk opvliegend, maar dat vinden andere mensen en kinderen niet zo fijn.

 

10 ze kan haar emoties beter onder controle houden

Als je op je pony zit, kun je je geduld niet verliezen. Het is ook niet aan te raden te gaan gillen op een pony of in tranen uit te barsten. Niet altijd fijn, maar voor de veiligheid van jezelf en een ander heeft Tessa geleerd om ondanks dat ze pijn heeft als ze er af valt, of haar teen gewoon stoot, ze moet blijven ademhalen en zo snel mogelijk zo rustig mogelijk weer te worden.

 

Dit zijn de 10 hoofdredenen waarom Tessa ondanks de kosten een eigen pony heeft. Ze is gezonder, gelukkiger en leert er veel van. Ik zelf word er ook gelukkiger van, om elke dag je dochter zo te zien stralen is elke dag weer een cadeautje.

Reacties

 1. Jasmijn Jasmijn

  Nou ik ben nog steeds jaloers op Tes. Ik mag niet eens een verzorgpony. Want da zeggen ouder dit.
  Wat denk je zelf het is hartstikke duur kost hartstikke veel geld en bla bla bla.
  Maar ik snap wel dat je op deze manier van werken wel makkelijker een pony en een paard kan betalen.

 2. Rebecca Rebecca

  Hoi Heleen,

  ik vind het een beetje te ver gaan om ons inkomen met je te bespreken. Ik kan wel vertellen dat zonder de inkomsten van YouTube het voor ons beslist niet haalbaar zou zijn om een paard en of pony te hebben. Ook kan ik wel vertellen dat mijn werkweek gemiddeld 60 uur bevat. Ik werk namelijk 7 dagen per week. Het voordeel is wel dat ik vanuit huis werk, dus dan is werk en privé wel makkelijker te combineren. Een sociaal leven heb ik wel een heel stuk minder dan andere mensen. Ik heb het er voor over, maar makkelijk is het niet.

 3. ineke Pul ineke Pul

  Ik kan me enorm goed vinden in je redenen... Mis mijn maatje noch heel erg. Wel zou ik dr voor zorgen dat ze nog onder toezicht met dr paardje bezig is . Maar volgens mij doen jullie dat ook?.. ik heb namelijk zelf keer m.n pony over m.n ribbenkast heengehad :o pony. Soms zijn ze onberekenbaar.. en Belle is nog jong.. dat vind ik wel beetje eng .. eerlijk gezegd.. moeten beide veel leren en dat lijkt me behoorlijk pittig

 4. Heleen Heleen

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoeveel jullie gezinsinkomen is? Mijn dochter wil al jaren graag een eigen paard, en ik gun het haar graag, maar het maandbedrag dat je hier noemt (en wat dochterlief zelf al eens had uitgezocht) is ruim een kwart tot een derde van ons netto inkomen en niet haalbaar. Nu hoop ik het gebrek aan eigen paard/pony te compenseren, al jaren, met twee lessen per week en daarnaast verzorgpony's, en in de vakantie ponykamp in plaats van dat we met het gezin weg gaan. Maar al met al is ook dat een rib uit ons gezinsinkomenslijf (zo'n 15 procent van het inkomen, en dan heb ik het geluk dat dochter's broer niet klaagt dat hij geen vergelijkbaar bedrag voor zijn sport en hobbts krijgt).
  Dus ik ben wel benieuwd: hoeveel houden jullie over, voor woon- en vaste lasten, dagelijkse boodschappen en andere uitgaven?

 5. Rebecca Rebecca

  Hoi Marielle,

  ik heb er bewust voor gekozen om te schrijven over mijn dochter. Mijn zoon is 19 en zit ook wel eens op Verona, maar is gewoon geen paarden jongen.
  Een tekst schrijven over mijn dochter en dan de "hij" vorm te gebruiken vond ik ook niet passend.
  Ik snap wat je zegt, maar ik heb er echt lang over nagedacht hoe dit vorm te geven en ik wil zeker jongens niet uit sluiten, maar ik schrijf over mijn dochter en niet over mijn zoon.
  Tessa was dol op blauw bij Sterre, maar is overgestapt op roze bij Bella wat ik snap. Hart voor Paarden heeft als standaard kleur donker blauw. Het is voor ons makkelijk om spullen in het donkerblauw te vinden, Busse heeft er veel van en ook gewoon Harry's Horse heeft veel blauw in de collectie.

 6. Marielle Lauwers Marielle Lauwers

  Jammer dat er weer zo de nadruk op meisjes wordt gelegd. Mss in de minderheid maar er zijn tocg echt ook jongens, stoere jongens waar dit voor geldt. Sterker nog, onze pony werkt zelfs therapeutisch. Maar blijkbaar denken we nog erg stigmatiserend. Probeer maar eens iets niet roze met ponys te vinden...

 7. Leann Leann

  Hmm, misschien kan ik hiermee mijn ouders overhalen voor een eigen paard! Elke euro is het zeker waard.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.