Sinterklaas en Zwarte Piet

Sinterklaas en Zwarte Piet

Sinterklaas en Zwarte Piet is van een Kinderfeest veranderd in een voetbalwedstrijd.
Mijn visie hierop

Wie kent hem niet Zwarte Piet

Als kind vond ik het al het mooiste feest van het jaar, Sinterklaas! De spanning van de cadeautjes en in de jaren 70 was het ook nog heel normaal dat je in de zak mee naar Spanje ging of met de roe kreeg als je niet lief was. Op school heb ik oudere kinderen nog in een zak zien verdwijnen.

 

Rick werd geboren en in oktober begon ik al uit te kijken naar het grote kinderfeest, cadeautjes kopen en verstoppen. Zodra de Sint en zijn Pieten in het land aan kwamen stonden we hier in Maassluis aan de kade in de kou te wachten tot ze aan land kwamen.


Genieten was het die periode, liedjes zingen, stiekem de schoen vullen en Rick mocht ook elke dag zijn schoen zetten, heel erg ik weet het. Andere kinderen mochten het alleen op bepaalde dagen van de week, maar Rick niet, die mocht elke dag.


Tessa werd 9 jaar later geboren en langzaam aan kwam DE zwarte pieten discussie op gang. In de jaren 80 is die er ook even geweest, maar ik bestede er geen aandacht aan. Ieder zijn ding en ik hoor het wel. De eerste jaren met Tes waren net als met Rick, genieten van een kinderfeest. Toen Tes een jaar of 3-4 was begonnen de demonstraties, jeetje wat moest ik nu, moest ik er iets van vinden, moest ik het Tessa uit gaan leggen, moesten we dan niet meer naar Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten gaan? Er kwam een knoop in mijn maag, vanaf oktober tot het weer voorbij was allemaal. Tes werd 5 jaar en dat jaar hebben we nog 1 keer groot uitgepakt, naar de intocht hier in Maassluis, Sinterklaas en zijn (jawel) Zwarte Pieten kwamen langs en op 6 december naar de uittocht in Hoek van Holland. Ik ben blij dat we dat toen gedaan hebben en daarna hebben we besloten het erbij te laten.
Einde Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten, einde kinderfeest, einde punt.


Tes vroeg of Sint en zijn Pieten echt waren en ik heb haar direct alles uitgelegd. Niks het in het midden laten zoals ik het jaar ervoor gedaan had. Vroeg zij of ze echt waren, dan vroeg ik wat denk je zelf? Zij dokterde het voor haar zelf uit en ik glimlachte altijd. Echt liegen wilde ik nooit.


Eigenlijk ben ik er wel een soort verdrietig over, de lol is er af. Omdat Tes het leuk vindt doen we nog surprises op pakjesavond, maar ik voel geen opwinding meer in de winkels, vind de Sinterklaasliedjes niet meer leuk, want met welke kun je wel meezingen en welke niet. Mag je er nog wel iets van vinden, wat haal je je op je nek als je er iets van vindt….


Angst begint te regeren, voorstanders en tegenstanders gaan elkaar te lijf, de ME moet ingeschakeld worden, gezinnen gaan kapot en waarvoor? Een kinderfeest dat racistisch zou zijn. Ja, ik neem een standpunt in, racistisch ZOU zijn. Mensen voelen zich beledigd en of gediscrimineerd. Precies dat, voelen. De vraag is het racistisch? Mijn antwoord, geen idee. Laat het een onafhankelijke historicus uitzoeken, neem er desnoods 5 en laat die antwoorden publiceren op de website van de overheid. Houdt een referendum en laat de meerderheid op grond van feiten kiezen wat ze willen. Maak er een wet van en klaar. Giet het Sinterklaasfeest in een vorm die dan in de wet past en houdt op ouders en kinderen, de meerderheid, te zieken met deze overdreven vorm van vrijheid van meningsuiting. Er bestaat ook nog zo iets als goed fatsoen!

 

Reacties

 1. Nikita Nikita

  Super goed gescheven. Ik heb zelf nooit gesnapt waarom ze zo moeilijk deden de zwartepieten zijn tenslotten zwart door het roet. Ook vind ik het heel knap dat je het tess al op zo'n jonge leeftijd het al hebt vertelt. En als jullie nog steeds sinterklaas vieren raad ik jullie het dobbelspel aan.

 2. Lol Lol

  Hoi leuk geschreven ik zal zelf het bericht verwijderen omdat er kleine kinderen kunnen lezen. Vond het wel leuk om te lezen

 3. He He

  Wat een mooi stukje ik den wel eens met de gene boven me of ik zal woorden veranderen
  Ik ben zelf 15 maar ik hed een zusje van
  En 3 broertjes van 7 ,5,4 en met de oudste 4 die zijn 10,11,12 en ik zelf gaan lootjes trekken michin een tip voor mensen met kinderen of broertjes en zusjes die nog wel geloven ( ik hed niet mijn egt naam gegeven omdat ik niet wil dat op het internet komt en sorry voor de spelings fouten

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.