Van manege pony naar privé pony

Van manege pony naar privé pony

Je weet dat hij komt, toch negeer je het...
DE vraag....
"Mama mag ik een pony?"

Tes was 2 jaar en zag een witte pony in de wei staan, ik denk een minishetlander. “Mama, ik wil op die sneeuwbal rijden” De jaren er na was het wachten op elk evenement waar maar een ponyritje te maken was. Nog een paar jaar later was het wachten tot ze 7 jaar werd, want dan mocht ze dan EI-N-D-E-L-IJ-K op paardrijden.
7 Februari 2015 was het dan zo ver, ze werd gelukkig 7. Na 5 jaar wachten mocht ze dan eindelijk voor het eerst naar paardrijden. Vol trots op de pony en daar ging ze. Ik had het kunnen weten, maar ik zat nog in de ontkenningsfase. DE vraag werd gesteld: ”Mama mag ik een eigen pony?” Nou dat kost nog al wat, dus in de vakantie mocht ze wel een pony leasen, dat vond ze niet zo leuk. Ze reed toen op een andere manege en die pony’s waren niet echt braaf zullen we maar zeggen. Toch bleef Tessa volhouden en de vraag om een eigen pony bleef.

Vorig jaar oktober heb ik het met haar vader er over gehad en we besloten dat ze toch echt een paardenmeisje was en dat ze echt wel in staat zou zijn om voor een eigen pony te gaan zorgen. Ze had een jaar lang voor Verona ons paard gezorgd en reed er met heel erg veel plezier op. De zoektocht is begonnen en zo kwam haar eerste eigen pony Sterre. Ze kreeg Sterre als vervroegd verjaardagscadeau en als je wilt zien hoe ze daarop reageerde dan hebben we daar een video van:


Het was de gelukkigste dag in haar leven.
Als moeder denk je dan zo, klaar. Ze kan poetsen, zadelen, rijden en ook weer afzadelen dus moet lukken. Nee dus.

 

Manege pony’s sparen hun krachten, privé pony’s niet.

Ik had er geen rekening mee gehouden dat een privé pony echt andere koek is dan een manege pony. Manege pony’s lopen gemiddeld 2 a 3 uur per dag in de les en weten goed hun krachten te verdelen. Een privé pony heeft dat meestal niet. Die loopt een uurtje per dag en gebruikt dan ook de volle energie. Gevolg, Tessa vond dat Sterre toch wel heel erg voorwaards was.

 

Manege pony’s begrijpen je wel, privé pony’s niet.

Als Tessa op een manege pony stapt en zeker op haar favoriet Binky, dan snapt Binky wel wat Tessa ongeveer bedoeld. Een paar keer aandrijven zal wel betekenen dat je harder wilt en aan 1 teugel sturen zal wel betekenen dat je de hoek om wilt. Toen Tessa de eerste paar weken op Sterre stapte kreeg ze Sterre niet eens in galop. Sterre was gewend aan haar vorige ruiter en samen hadden ze afgesproken hoe ze met elkaar communiceerde. Als je dan als nieuw baasje opstapt snapt de pony er niks van.

 

Manege pony’s kennen de wedstrijdproefjes zo ongeveer uit hun hoofd, privé pony’s niet.

Als Tessa een FNRS proefje reed op een manege pony, dan las ik het proefje voor en je zag dat de pony dan ongeveer wel deed wat er moest gebeuren. Braaf lopen ze het hele proefje door.
Sterre deed gewoon wat Tessa van haar vroeg, dat heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Je zult dus echt zelf het proefje moeten rijden.

 

Manege pony’s zijn makkelijk, privé pony’s niet.

Zadelen, poetsen, afzadelen, wandelen, met een manege pony gaat dat allemaal redelijk zelfstandig en ook makkelijk. Deze op en top brave pony’s kennen het wel, even omgaan als je aan de andere kant wilt zijn, het zadel erop even je buik uitzetten ;), bit erin, even je mond open doen. Allemaal geen probleem. Hoewel zowel Sterre als Bella mega braaf zijn, vond Tessa het in het begin allemaal toch wel heel spannend en moest ik er steeds bij blijven. Bij alles….

 

Zo zijn er nog veel meer kleine dingen die ervoor zorgen dat de eerste weken niet zo makkelijk zijn als dat ze lijken met een eigen pony. Toch is alles na een week of 6 opgelost. Kind en pony begrijpen elkaar en raken gewend aan elkaar. Na haar eerste pony, die voor Tessa helaas veel te kort bij haar mocht zijn, snapte ze bij Bella veel beter dat het allemaal even tijd kost. Nieuwe omgeving, nieuw baasje, nieuwe buren het is toch wel een hele stap voor een pony die nieuwe eigenaar. Rustig heeft ze bij Bella de 6 weken aan zich voorbij laten gaan. Ze raakte nu veel minder snel gefrustreerd of bang. Ze vroeg in het begin wel bijna dagelijks hoe lang ze Bella nu had en of de 6 weken al voorbij waren. Na een week of 3 stopte ze daarmee, wat ook wel logisch was, want de meeste kleine communicatieproblemen waren inmiddels opgelost en na 2 maanden zei ze, zo nu vertrouwen elkaar. Mooi gezegd Tes!

Reacties

  1. Jasmijn Jasmijn

    Ik vind het nog steeds verschrikkelijk voor Tessa. Eindelijk een eigen pony en dan blijft ze maar zo kort bij haar. Ik weet hoe het voelt om een pony kwijt te raken. Er was een manegepony en ik een die pony waren gemaakt voor elkaar altijd als ik op de manege kwam begon hij naar mij heel te hinniken. En toen gebeurde het. Hij viel in de sloot en paar dagen later lag hij half dood in zijn stal en heeft de manege gekozen om hem in te laten slapen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.