Wat kost een pony per maand

Wat kost een pony per maand

Een van de meest gestelde vragen is toch wel, wat kost een pony nou per maand?
Het snelle antwoord is € 500,- per maand.
Een pony koop je niet zomaar en ook elke maand € 500,- neerleggen is een hele investering.
In deze blog laat ik zien waar de kosten uit bestaan en of ze nou echt wel nodig zijn.

Wat kost dat nou per maand zo'n pony? Mijn antwoord is steevast € 500,- Meestal zie ik die persoon, waar ik dat tegen zeg van kleur verschieten, stil worden of mij verschrikt aankijken. Volgende vraag, is dat het nou waard?! Mijn antwoord is altijd JA! Elke euro, elke maand weer.

In deze blog zal ik de kosten op een rijtje zetten voor je, zo kun je zelf een inschatting maken of het voor jou ook zoveel zal kosten of dat je met minder af kan. Ik zal bij de kosten ook uitleggen waarom ik die keuze gemaakt heb.

 

Stalling

Mijn dochter Tessa haar pony Bella staat op een manege. Hier heb ik bewust voor gekozen. Op de manege zijn kinderen van Tessa haar leeftijd die zelf ook een pony hebben of wekelijks in de manegeles rijden. Er is altijd wel iemand om samen mee te rijden, te poetsen, te knuffelen of gewoon te spelen. Ze leren met steeds dezelfde groep mensen om te moeten gaan en ook al heb je vandaag ruzie met iemand, die persoon zie je morgen weer.

Het is eenvoudig om lessen te boeken op een manege, zowel privéles als groepsles. In beide lessen leren ze verschillende dingen en ik vind het een aanvulling dat beide mogelijk is. Op een manege is er ook altijd wel iemand die de zorg voor je pony even kan overnemen als je ziek bent of om andere reden niet kan. Een bijrijder vinden op een manege is ook redelijk eenvoudig.

Er worden wedstrijden georganiseerd, er is een jeugdcommissie en er wordt een ponykamp georganiseerd. Je staat er dus niet alleen voor en er is altijd wel een luisterend oor te vinden, net als degelijk advies.

Bella staat op een 5 sterren manege, toch zijn de maandelijkse kosten niet veel hoger dan op een andere manege. In Maassluis hebben we 3 maneges en ondanks dat onze manege de enige is met 5 sterren scheelt het in prijs maar € 50,- per maand met de manege die geen sterren heeft, niet is aangesloten bij de FNRS, waar je zelf je stal moet uitmesten en waar slechts 1 kleine binnenbak is en een grote buitenbak.

€ 337,50

Lessen

Om te leren paardrijden, maar ook op elk ander niveau is het handig om lessen te krijgen. Iemand kijkt met je mee en geeft je verbeterpunten. Zelfs Anky van Grunsven krijgt nog les. Voor Tessa is het belangrijk om goed te leren paardrijden en daar is les voor nodig. Tessa krijgt elke week privéles en rijdt ook in de groepsles. Bij onze stalling zit 1 groepsles inbegrepen. Wil je vaker dan betaal je daar apart voor. Daarnaast is het leuk en vooral ook leerzaam om mee te doen aan clinics, maar ook om lessen te volgen bij andere disciplines, zoals cross.

Een kind met een pony zonder les is misschien wel te doen, maar zelf vind ik het prettiger als Tessa het vanaf het begin goed aangeleerd krijgt. Ook wil ik de moeder-dochter relatie niet verstoren door ook haar instructeur te zijn. Buiten dat vind ik ook dat ik de kennis en know how niet heb om dat te doen.

4 privélessen per maand: € 112,-

Hoefsmid

Elke 6 weken moet Bella naar de hoefsmid. Dit kun je natuurlijk minder vaak doen, alleen de dierenarts is duurder dan de hoefsmid. Daarnaast wil ik graag dat Bella gezond blijft en dus gaat ze elke 6 weken naar de hoefsmid.

€ 42,50 per 6 weken -> per maand € 31,86

Verzekering

Ondanks dat onze paarden best veel al hebben meegemaakt op ziektekosten gebied heb ik nog steeds geen aparte ziektekostenverzekering. Dit omdat je elke maand er geld voor neer legt en dit kan ik ook zelf opsparen. Daarnaast is het zo dat je vaak toch een eigen bijdrage hebt per declaratie en word je paard uitgesloten voor aandoeningen als ze vaker voorkomen. In deze blog ga ik hier verder niet op in, maar in een later blog zal ik dit helemaal uitsplitsen.

Bella is wel verzekerd d.m.v. de KNHS voor:

Dood of noodslachting/noodzakelijke euthanisatie.
Blijvende ongeschiktheid van een paard in overeenstemming met het op het polisblad omschreven gebruik, zover deze ongeschiktheid een gevolg is van een ongeval.
Dood of noodslachting door castratie van 1- en 2 jarige hengsten met normaal ontwikkelde geslachtsdelen.
Dood of noodslachting door brand.
Diefstal.
Hospitalisatie van het verzekerde paard voor ernstige botbreuken, open wonden en koliek.
Wat wordt er vergoed door uw KNHS paardenverzekering?

100% van het verzekerde bedrag bij dood, noodslachting, brand of diefstal.

90% van het verzekerde bedrag bij blijvende ongeschiktheid.

Wij vergoeden hospitalisatiekosten tot maximaal 100% van de verzekerde waarde van het paard per verzekeringsjaar en nooit meer dan:

Maximaal € 1.500,00 per verzekeringsjaar voor koliek en ernstige botbreuk.
Maximaal € 500,00 per verzekeringsjaar voor open wonden met een eigen risico van € 100,00 per schadegeval.

€ 177,30 per jaar -> per maand € 14,78

Spullen kopen in een paardenwinkel

Natuurlijk kun je deze kostenpost zelf behoorlijk onder controle houden, toch ontkom ik er niet aan dat spullen kapot gaan, Tessa uit haar rijkleding groeit, haar pony lijnzaadolie krijgt, af en toe een vitaminespuit, paardensnoepjes en ga zo maar door.

Ik moet wel zeggen dat we echt wel veel pech gehad hebben met de paarden en in 6 maanden tijd 2 nieuwe pony's hebben gekocht. Hierdoor zijn deze kosten voor ons op dit moment wel veel hoger dan normaal nodig is.

Eerste jaar met een pony € 254,02 (ja, per maand)

-> normaal ongeveer € 75,-

Tandarts

Jaarlijks laat ik de tanden van Bella nakijken. Ik heb alleen de kosten van Verona ons paard, maar die van een pony zal niet heel veel afwijken.

€ 100,- per jaar -> € 8,33

Dit zijn de "normale kosten die je per maand hebt aan een pony hebt. Het eerste jaar is veel duurder, omdat er toch steeds dingen nodig zijn. Ik heb de kosten voor wedstrijden, lidmaatschappen, vervoer en clinics buiten beschouwing gelaten. Die komen er wel nog bij, maar die zijn ook zo variabel, dat ik daar een apart blog van zal maken.

Uiteindelijk ben ik dus in het eerste jaar gemiddeld per maand kwijt: 

€ 758,49 

Na het eerste jaar ben je ongeveer per maand kwijt:

 € 579,47

Let wel op, dit zijn onze kosten, er zullen heel veel oplossingen zijn die het goedkoper maken (daar later meer over) en er zullen oplossingen zijn die alles veel duurder maken. 

Reacties

 1. Amber Amber

  Ik wil echt een pony ik doe al paardrijden maar men moeder en men vader hebben ook gereden .Maar een pony ik weet niet of ik het ooit mag het zou wel leuk zijn maar dan moet ik eerst geld hebben omDe pony in de stal te zetten waar ik rij maar ik ben niet rijk duuuu en hoe kom jij aan al dat geld

 2. Rebecca Rebecca

  Hai Sara,

  misschien kost het minder bij jou, maar dit is gewoon wat ik betaald heb. Kortom dit is de realiteit voor mij en mijn portemonnee.

 3. Renee Renee

  Ik wil zo graag een pony.
  Maar ik mag geen waarom me moeder vind het veel de duur.
  Mijn tante heeft wel paarden maar daar mag ik nooit op rijden en mijn oom heeft er ook maar daar mag ik ook niet op rijden en ik mag niet op paardrijden.echt super vervelend.

 4. Bloem Jong Bloem Jong

  WoW... DAT IS SUPERRR VEEL GELD!!! Ik heb al sinds jongs af aan de droom om een eigen pony te hebben :O maar zoals ik het nu zie moet ik eerst een bijbaantje vinden whahahaha

 5. Jasmijn Jasmijn

  Serieus. Ik mag geen eens een verzorgpony. En ik begon over een shetlandpony war zeggen de ouders. Nee en waar wil je die laten. Ik zeg dan in de tuin en zeggen ouders. Ja dag.

 6. laura laura

  Haii Rebecca
  ik heb een stalling gevonden van 50 euro per maand ik heb dan voor mijn pony een hele grote wei waar die 24/7 op kan staan met 2 stallen en een mooie overkapping en veel schaduw. ik moet alleen nog het voer betalen maar in de zomer is dat niet echt nodig mijn vriendin die daar staat betaald maar 150 euro in de maand met spullen dierenarts etc dat is echt veel minder dan jullie.
  het is leuk en goed dat jullie de kosten van een pony/paard in jullie blog zetten maar, veel mensen gaan nu denken zo dat is veel nu hoef ik geen pony meer terwijl als je effe een paar min achter je laptop gaat zoeken dat je dan makkelijk een super goed koop hoofdstel kan vinden die bv maar 40 euro is terwijl die in de winkel 70 euro is en dan gloed nieuw. miss kunnen jullie er duidelijk bij vermelden dat het bij iedereen anders is alleen dat je gewoon even beter naar moet kijken. het is maar een tip :). geen haat naar jullie het is maar een tip. jullie zijn echt een fantashties team hart voor paarden. en jullie maken veel leuke video's
  groeten Laura mos

 7. Rebecca Rebecca

  Het is zeker waar dat er veel goedkopere alternatieven zijn om je paard of pony te stallen. Goede tips!

 8. Elles Elles

  Hoi. Als je zelf veel ervaring hebt kun je natuurlijk zelf je kind lesgeven, dan heb je ook kennis van de gezindheid van je pony en merk je al gauw of de tandarts nodig is. De stalkosten variëren sterk qua stal/manege; je pony stallen zonder binnenbak scheelt ook geld en het went snel hoor om altijd buiten te rijden. Al met al, bel verschillende stallen op wat ze kosten per maand en als je je pony samen met de andere paarden van stal bijvoorbeeld laat inenten en of de smit laat komen scheelt dat ook kosten !

 9. Mirthe Mirthe

  Ik wil heel graag een pony hebben maar het mag niet van mijn ouders.Dus nu speel ik manegeke bij mijn thuis in de tuin

 10. Dagmar Dagmar

  Betaald de manege bij jullie het voer? Bij ons staan de paarden thuis, maar dan heb je denk ik weer kosten aan vlas en voer misschien zou je eens een artikel kunnen schrijven wat voordeliger is

 11. Elisha Veldman Elisha Veldman

  Interessant om een duidelijk uitgelegd te krijgen hoeveel een pony per maand kost. Gelukkig zijn er ook een heleboel trucjes om het goedkoper te maken, en bij mij kan ik de groepslessen en de privélessen eraf trekken omdat ik dat af en toe doe. Ik heb zelf de keuze hiervoor gemaakt, puur omdat ik niet wedstrijdgericht ben en ik vooral aan grondwerk, en op buitenrit gaan doe. Af en toe een privé les voor parelli of grondwerk vind ik heel leerzaam, maar ik heb zelf de keuze gemaakt om dit niet elke week te doen vanwege kosten.

 12. Aya Aya

  Super leuke blog, het is leerzaam dan weet je zef of je ouders wat er allemaal bij zit als je een eigen pont wilt hebben. dat het wel veel kost samen per maand/ per jaar

 13. Lisanne van son Lisanne van son

  Super leuk deze blog , vraag me alleen wel af hoe julie dit allemaal betalen met nog een ander paard erbij en dan thuis ook gewoon nog de vaste lasten etc. hebben. dan zie ik mensen met 3 paarden dan denk ik van jeetje of jij komt uit een rijk gezin of je familie / gezin geeft alles op voor de paarden.

 14. Amber Amber

  Echt leuk zo'n blog! Je leert er veel van❤️als k kon zou ik ook naar jullie manege komen wat 't is dichtbij maar mijn pony staat nu gewoon op een weiland van ons zelf

 15. Leann Leann

  Jeetje Rebecca, ik sta er wel van te kijken. Zo veel geld en dan moet je nog nagaan dat je ook nog een ander paard hebt! En ik ben al blij dat ik een verzorgpony heb waar ik gratis op mag rijden terwijl de eigenaar bakken met geld voor haar betaalt... Super interessant verder en zeker een goede les voor mensen die aan een eigen pony willen beginnen! Ik zal dan nog wel even door moeten sparen voor een eigen paard

 16. irtjee irtjee

  ik wilde heel graag een pony maar nu snap ik wel dat mijn ouders zoiets hebben van laat maar zittenn

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.